PORADNA PRO LIDI V NOUZI

POSLÁNÍ

Posláním Poradny pro lidi v nouzi je poskytnout podporu a pomoc osobě či osobám, které se ocitly v tíživé životní situaci, kterou nejsou schopny vyřešit vlastními silami. Těmto osobám poskytujeme odborné sociální poradenství. Usilujeme o to, aby tyto osoby znaly svá práva a povinnosti, aby znaly dostupné služby a uměly vyjádřit své potřeby či hájit své oprávněné zájmy. Máme zájem o to, aby byly v budoucnu schopny řešit svou situaci bez pomoci odborníků.

CÍLE

Naším cílem je klient, který není závislý na pomoci institucí.

Cílem je tedy klient, který:

• je ekonomicky soběstačný (zaměstnání, další příjmy-dávky,…)
  • je schopen hospodařit (finance, domácnost, plánování a time management)
  • zvládá běžné administrativní úkony (jednání na úřadech, vyřízení dávek, sepsání žádosti…)
  • má zajištěné adekvátní formu bydlení (např. není bez přístřeší)
  • ví kam se obrátit v případě potřeby (návazné sociální, zdravotní nebo psychologické služby)

CÍLOVÁ SKUPINA

Poradna pro lidi v nouzi je určena osobám, které potřebují pomoc a podporu při řešení své tíživé životní situace, kterou nejsou schopny vyřešit vlastními silami. Služba se zaměřuje především na tyto cílové skupiny:

• etnické skupiny
  • oběti trestné činnosti
  • osoby do 26 let věku opouštějící školská zařízení pro výkon ústavní péče
  • osoby s tělesným, zdravotním postižením
  • osoby v krizi
  • osoby žijící v sociálně vyloučených komunitách
  • osoby, které vedou rizikový způsob života nebo jsou tímto způsobem života ohroženy
  • osoby bez přístřeší
  • oběti domácího násilí
  • oběti obchodu s lidmi

ZÁSADY

BEZPLATNOST

Odborné sociální poradenství je poskytováno bezplatně.

INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP

S klientem jednáme v souladu s jeho možnostmi a potřebami.

ANONYMITA

Poradna pro lidi v nouzi bez výslovného souhlasu klienta nepředává žádné informace o klientovi mimo Poradnu. Klient může vystupovat anonymně, pracovníci jsou vázáni mlčenlivostí, není-li to v rozporu s platnými právními předpisy.

Důstojnost

V práci s klientem zachováváme jeho nezcizitelnou důstojnost.

Právo na soukromÍ

Při práci s klientem dbáme na zajištění bezpečného prostředí a soukromí. Služba je poskytována jak ambulantně, tak i terénně. Tedy je možné pracovat s klientem i v jeho přirozeném prostředí.

RESPEKT

Respektujeme rozhodnutí našich klientů bez ohledu na vlastní stanoviska. Současně respektujeme právo klientů na omyl.

Nestrannost

Jednáme vždy v zájmu klienta. Neupřednostňujeme žádného z klientů Poradny pro lidi v nouzi.