Akce pro děti a mládež

Dlouhodobě se věnujeme zejména dětem a mládeži v nesnadné životní situaci nejen prostřednictvím projektových dnů v rámci Neformálního vzdělávání v České Kanadě a v našich službách Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Kompas a Sociálně aktivizační službě pro rodiny s dětmi, ale pořádáme pro ně i příměstské tábory, workshopy a podobné akce, kde se mohou potkávat se svými vrstevníky, zábavnou formou se naučit něco nového a smysluplně trávit svůj čas. Zde nabízíme přehled některých proběhlých akcí.

spolecna2

Příměstský tábor Cesta kolem světa v termínu 11. - 15. července 2022

Příměstský tábor s názvem Cesta kolem světa jsme pořádali 11. - 15. července 2022 v J. Hradci a okolí pro děti a mladé v nesnadné životní situaci, s kterými jsme jako Charita v kontaktu.

Každý den byl zaměřený tématicky na jiný kontinent. V průběhu dne se účastníci seznámili se základními informacemi a reáliemi daného kontinentu. Celý den provázely zábavné aktivity zaměřené na danou část světa a jedlo se jejich typické jídlo. Každý tým si zvolil svojí barvu, vymyslel svůj název a vyrobil si vlastní vlajku. Na závěr každého dne účastníky čekalo ověření jejich získaných znalostí a následně dostali razítko do táborového cestovního pasu. Tábora se účastnilo 20 dětí. Do realizace se zapojili jak zaměstnanci Charity Jindřichův Hradec, tak dobrovolníci a stážisti.

Celá akce byla z větší části hrazena z dotačního programu Jihočeského kraje na podporu služeb nedefinovaných zákonem č. 108/2006 sb., a to částkou 20 000 Kč. Dále byl spolufinancován z Tříkrálové sbírky, darů anonymních dárců a těchto sponzorů: penzion Hůrky, spolek Vajgarská SAŇ, McDonald's Jindřichův Hradec a Bistro Karot. Všem dárcům a sponzorům srdečně děkujeme!
logo jihočeského kraje

Evropa
Tématem prvního dne byla Evropa. Nejprve se účastníci blíže seznámili s naším kontinentem a dále se více zaměřili na Francii. Den strávili putováním na věž na Rýdův kopec u Děbolína, která v tomto dni symbolizovala Eiffelovu věž. V průběhu cesty se účastníci průběžně učili něco nového o Francii a o jejím hlavním městě. Měli různé úkoly týkající se např. katedrály Notre-Dame, Eiffelovy věže, Vítězného oblouku, ... Za každý správně vyplněný úkol tým dostal body v podobě eura.

Srdečně děkujeme za podporu penzionu Hůrky, který sponzorsky zajistil oběd na tento den!

MicrosoftTeams-image (50) (1) MicrosoftTeams-image (67) (1) MicrosoftTeams-image (56) (1) MicrosoftTeams-image (76) (1) MicrosoftTeams-image (78) (1)

Austrálie
Tématem dalšího dne byla Austrálie. V rámci tohoto dne šli účastníci na Jindřišskou pískárnu, kde se odehrával celý program plný her. Seznámili se se základními údaji o Austrálii. Jedním z úkolů bylo například hledání mušlí v týmech. Dále například rozlišovali australská zvířat např. koaly, ptakopyska nebo klokana a dalších, které měli odlišit od těch evropských. V rámci dne účastníci sbírali byliny a vařili z nich čaj. Na závěr absolvovali test, který prověřil jejich znalosti: např. hlavní město Austrálie, nejznámější a nejlidnatější město, atp. Za každý správně vyplněný úkol tým dostal body v podobě australského dolaru.

australie1 australie10 australie3

australie4 australie6 australie9

australie2 australie5

Asie
Třetí den příměstského tábora proběhl se zaměření na téma Asie. První část dne strávili účastníci na Charitě a věnovali se batikování triček - každý tým ve svojí barvě. Dále proběhla prezentace o Asii se zaměřením na Srí Lanku, při které se dozvěděli celou řadu od obecných informací přes oblečení, jídlo až po architekturu. Získané znalosti byly jako každý den ověřeny. Odpoledne všichni vyrazili na Dračí loď na rybník Vajgar, kde poté následovaly další společné hry jako sudoku, šifry apod.

Srdečně děkujeme spolku Vajgarská SAŇ za značné snížení ceny, díky které jsme mohli mít k dispozici jak jejich vybavení, tak i profesionála přímo na Dračí lodi!

asie1 asie2 asie3

asie4 asie5

Amerika
Čtvrtý den příměstského tábora naší Charity byl zaměřený na Ameriku. Začalo se seznámením s tímto kontinentem. Všichni se dozvěděli základní informace. Blíže byly probírány Spojené státy Americké. Odpoledne bylo sportovně zaměřeno. Účastníci měli možnosti si zahrát baseball, který patří mezi typické americké hry.

Srdečně děkujeme McDonald's Jindřichův Hradec, který sponzorsky zajistil oběd pro tyto děti a mladé v americkém stylu!

MicrosoftTeams-image (123) amerika4 amerika5

spolecna

Afrika
Tímto pátým dnem účastníci zakončili společné týdenní putování. Jejich poslední zastávkou byla Afrika. Tento kontinent byl nejprve účastníkům představen. Měli možnost vidět pravé africké oblečení a doplňky, které si následně mohli vyzkoušet. Poté navštívili výstavu fotografií s názvem Afrika v srdci. Odpoledne bylo doprovázené hrami. Pro Afriku jsou typické například pyramidy, a proto měli účastníci bojový úkol postavit lidskou pyramidu nebo se pomocí toaletního papíru zabalit jako mumie.

Příměstský tábor byl zakončen jarmarkem, kde si mohli za získané body z celého týdne „nakoupit“ odměny. Všem byl také předán pamětní list, který jim bude připomínat skvěle strávený prázdninový týden.

Srdečně děkujeme za podporu Bistru Karot, které sponzorsky zajistilo oběd tento den!

afrika9 afrika1 afrika8

afrika7 afrika6

afrika2  afrika4 afrika5

Výlet úzkokolejkou do Hůrek pro rodiny s dětmi z řad klientů našich služeb 2022

Na datum 15. května připadá Mezinárodní den rodin, během kterého proběhl výlet úzkokolejkou do Hůrek organizovaný našimi sociálními pracovnicemi ze Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi sv. Rity pro jejich klienty. Součástí byly i hry pro děti a opékání buřtů.

Akce vznikla ve spolupráci s Jindřichohradeckými místními dráhami, a.s., kterým tímto srdečně děkujeme!

MicrosoftTeams-image (119)

MicrosoftTeams-image (122)

Výlet pro rodiny s dětmi do ZOO Na Hrádečku 14. května 2023

Dne 15. května je Mezinárodní den rodiny, a proto už s jednodenním předstihem připravily pracovnice Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi sv. Rity výlet do ZOO Na Hrádečku v Horní Pěně. V neděli 14. května se tak rodiny, které pečují o nezletilé děti, vydaly poznávat zvířata a jejich život do nedaleké ZOO. Díky poutavému výkladu Romany Albrechtové se dozvěděly spoustu zajímavostí. Mohly si zahrát hry a čekalo je také opékání buřtů.
Den rodiny 2023Den rodiny 2023Den rodiny 2023Den rodiny 2023Den rodiny 2023

Příměstský tábor Putování středověkem v termínu 17. - 21. července 2023

Příměstký tábor nazvaný Putování středověkem jsme uspořádali 17. - 21. července 2023 v Jindřichově Hradci a také jsme vyjeli na Choustník a na hrad Landštejn.

Putování středověkem den první.
Do středověku se podívali účastníci příměstského tábora hned první den. Nejdřív na ně čekaly seznamovací hry, utváření týmů a výroba rodových erbů. Poté se přesunuli do středověké části jindřichohradeckého hradu. Prohlédli si Černou věž a Černou kuchyni a potom se pro ně otevřely tajemné sklepy, kde si zahráli šifrovací hru. Hledali růže jako symbol zdejších hradních pánů a v zahradách našli tajemný dopis Vítka z Prčic.

Děkujeme za volný vstup a ochotu zaměstnancům Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec a za sponzorský oběd Zámecké maštali!

Putování středověkem den druhý.
Do středověku se podívali účastníci příměstského tábora i druhý den. Po úvodní seznamovací hře si děti vyrobily středověké kostýmy, které pomalovaly podle svých představ. Každý tým však nezapomněl na oblek vytvořit i svoji rodovou růži. Rytíři z růžového království zvolili žlutou????, Přemyslovci červenou❤️, Attalovci modrou???? a Duchové ze zámku zelenou. ????
Pak už účastníci zamířili na hrad Choustník, kde v týmu skládali puzzle a zahráli si hru na obránce a dobyvatele.

Děkujeme za za sponzorský oběd Kozlovně Měšťan za bezpečnou cestu Herna Bus z Božejova.

Putování středověkem den třetí.
I ve středu přálo účastníkům příměstského tábora počasí. Proto se mohla převážní část programu odehrát venku. Děti se tento den seznámily s různým oblečením, do kterého se lidé před mnoha stoletími oblékali.  Dostaly také možnost si některé vyzkoušet, a to včetně rytířské zbroje. Dozvěděly se také mnohé o starých zbraních a způsobu jejich použití.
Díky hrám zaměřeným na spolupráci a také na obratnost mohly jednotlivé týmy získat body v podobě symbolické růže do celotáborové hry. Celodenní program zakončili táborníci skvělou zmrzlinou.

Děkujeme za sponzorský oběd včetně zapůjčení nádobí Bistru Karot.

Putování středověkem den čtvrtý.
Příměstský tábor pokračoval ve čtvrtek dalším programem. Dopoledne děti v jednotlivých týmech hrály hry a tvořily. Odpoledne se přesunuly do Městského lesa (na Šajbu), kde na ně čekaly další připravené úkoly, po jejichž splnění získaly body do celotáborové hry.

Děkujeme za sponzorský oběd McDonald´s.

Putování středověkem den pátý.
Poslední den příměstského tábora si děti prošly hrad Landštejn, kde si zastřílely z kuše a luku, poté se přesunuly do lesů okolo hradu, kde hledaly poklad za pomoci vzkazů a nápověd.
Po obědě se účastníci vrátili zpět do Jindřichova Hradce, kde si děti domalovaly táborová trička a dostaly odměny a diplomy za splnění všech úkolů a nalezení pokladu.
Děkujeme všem zaměstnancům, dobrovolníkům a sponzorům, kteří se podíleli na tom, aby se dětem tábor líbil.

Děkujeme za sponzorský oběd Penzion a restaurace Landštejnský Dvůr a za volný vstup správcům hradu Landštejn.

Za finanční podporu děkujeme Městu Jindřichův Hradec, které na příměstský tábor přispělo částkou 20 000 Kč.

499px-Jindřichův_Hradec,_znak